年度神曲:SIDE ANGLE SIDE|柏斯迪

20160420 年度神曲

 

我有一個朋友,深夜閱讀益智讀物面書,於是發現了一首神曲,並且想和表演的同學們膠個朋友……

 

「哇,呢個組合正啊,絕對是柏斯迪的朋友!」

 

循道中學男子組合RHS 數學洗腦歌《Side-Angle-Side》 MV結尾感人 網絡爆紅

 

「Side angle side~Side side side~Angle side angle~Angle angle side~~~~~~~~~好能正!」

 

「不如約出嚟一齊唱啦!Side angle side~Side side side~Angle side angle~Angle angle side~~~~~~~~~」

 

「數學呢科真是少些音樂細胞,都讀唔起!」

 

「係架,我仲有首正野添!」

 

 

「話說我家人現在讀教育文憑,咁佢地成班都係 supposed to be 中學數學老師,咁應該有堂叫教育理論定唔知點啦,佢地要準備教材嫁嗎,要 present 比 professor 知,你打算點教,重點係呢條片個鬼佬有好多首數學歌,咁佢同學那堂 present,就係對住成班唱歌,即席在 professor 面前示範如何音樂教數,唱畀 professor 聽,話佢會用一堂時間,唱 sin cos tan 歌,教 sin cos tan!」

 

「等佢當日還恥笑佢同學,佢同學果然智者啊,咁早就發掘到外國教數學的優良傳統!」

 

「今天聽到港產 side angle side,我好滾動,雖然只得四句,歌詞的解說能力尚待改進,但拍得幾好,有層次,好似外國校園歌舞片。Sin cos tan 的歌詞做到解說作用,但片拍得無 side angle side 滾動及有層次!」

 

「係!睇到全場大合唱果吓好滾動!」

 

「希望柏斯迪你藉此介紹埋呢位唱作 sin cos tan 歌的奇才,兩首歌可以膠流一下,互相欣賞,各取所長,為數學界作出貢獻!」

 

大家異常興奮,對話最後以歌聲作結:

Side angle side~Side side side~Angle side angle~Angle angle side~~~~~~~~~

 

更多資訊,請留意蔓珠 FB 專頁

 

留言

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s