DSE中文口試騎呢試題|柏斯迪

20160323 DSE

 

我有一個朋友,她有一個妹妹要考文憑試中文科口試了,於是她向我們幾個朋友求救,沒想到求救不成,又成了一場膠流……

 

「我妹妹要考中文口試,幫幫手睇下試題,比 D 意見。」

 

以下各項均是理想社會不可或缺的,試就其重要性排列優次:

安全 自由 平等

 

「哇,我覺得呢條問題好膠,真心唔明點解,既然樣樣都重要,還可以叫人排次序?」

 

「呢類問題好似問一個男人,如果我同你阿媽一齊跌落水,你會救邊個先?」

 

「呢類問題很多時是需要不同前設,因應情況下才能回答的,甚或更坦白地說,呢類問題根本無意義。你沒有提供足夠背景資料,我只能答無從判斷。」

 

「……我夠知啦,但我妹妹要考試嘛!_!咁這題如何?」

 

以下均是幫助長者過更充實生活的方法,試為以下選項的成效排列優次。

電腦班 書法班 社交舞班

 

「哇,呢條更廢,第一時間當然問返那位老人家,你想參加哪個班……這是常識吧!有值得討論嘅空間嗎?遑論排序。」

 

「其實一睇到呢條題目嗰陣,我即時諗起名振一時的長者日名曲:恭祝你福壽與天齊,慶賀你長者日快樂~」傻豬豬亂入高歌,當然無人理會。

 

file_52cbd46452434

 

「_!好好笑啊救命!叫人排優先次序,簡直是對老人家的侮辱……每個老人嘅性格同興趣都不同,連揀個班都要劃一,概括係好膠。」

 

「其實點樣排成效…呢啲嘢講天份喎。」

 

「……我夠知啦,但我妹妹要考試嘛!」

 

「所以我一直覺得口試好很廢,叫學生去討論簡直係平庸無聊浪費生命。」

 

「不如行行好,當你真係考生啦,咁你點答?」

 

「咁我會建議有白內障的老人家不要學電腦。」

 

「有關節痛的老人家不要學社交舞。」

 

「有柏金遜的老人家不要學書法。」

 

「因為學這些都只會打擊他們的自信,無法達到充實生活嘅效果。所以只要隨意選擇學餘下兩個班其中一個就好了⋯⋯」

 

「或者咁,如果個長者真係咁唔充實,不如報晒三樣。」

 

「吓?長者辛苦咗成世仲要充實?畀佢哋唞吓得唔得。」

 

「……妹妹話佢自己搞掂得嘞。」

 

衷心向朋友的妹妹說聲對不起,致歉不只是為了無法提供答題技巧。

 

更多資訊,請留意蔓珠 FB 專頁

 

留言

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s