一月周末好去處|蔓珠編輯室

2016 一月周末好去處

 

2016 年頭一個月都未過,已經俾政府搞到個人好燥,又「一戴一露」又「被認罪」,琴日網絡 23 條二讀又過咗…大佬俾我抖下得唔得啊?

 

得!嚟緊兩個周末有好多(偽)文青活動好去啊!仲有唔少係同社區議題息息相關,小編就精選咗以下幾個俾大家喇!

 

05

 

MILK MART 第二回

 

地點:中環民光街 33 號香港摩天輪下(免費入場)

日期及時間:

2016 年 1 月 30 日(星期六)下午 1 時至晚上 10 時

2016 年 1 月 31 日(星期日)下午 12 時至晚上 9 時

 

上年年尾搞咗第一回嘅 milk mart 再度歸來,各位文青點可以錯過?攤主個個大有名氣,好多 903 DJ 都會擺檔嫁,快啲去朝聖啦!

 

/繼續有球鞋、時尚名物、玩具、相機、電玩、黑膠、古董家具、丹寧、古著、花藝、陶器、文青手作及輕食等各式各樣攤檔,志在把屬於香港的時尚買物態度傳遞出去!/

 

MILK MART APP下載:j.mp/milkmartios

Facebook : https://www.facebook.com/milkmartapp

 

01

 

《活在三里塚》電影放映會 暨「五年後的菜園村」新村聚

 

菜園村呢嗰名係咪好耐無聽過?五年前清拆過後,菜園新村終於建成了,想了解返佢哋呢五年來發生咩事,或者想入感受下「新界再低兩度」嘅氣溫,就去玩下啦 !

 

同場會放映 「有種電影節」閉幕電影《活在三里塚》,自主生活有機農墟, 音樂會 ,導賞活動 ,村民及導演分享。其實有村民同搞手嘅熱情,我話會 warm 過市區添啊,仲點會凍!

 

地點:元朗八鄉錦上路菜園新村

日期及時間:1 月 23 日(六)3-9pm

Facebook event page: https://www.facebook.com/events/730746047062898/

 

03

 

大南街地攤--墟市重生

 

日期:2016 年 01 月 31 日 (星期日)

地點:深水埗大南街一帶

時間:12:00 - 18:00

 

深水埗大南街 2016 首個大型墟市啊!會有超過 100 個檔攤,包括文創設計、古著古物、花藝皮藝、畫作手繪、相機相片、懷舊工藝等等咩都有。仲有以物易物攤檔,一齊去搵番往日墟市嘅人情味與熱鬧啦!

 

04

 

nomad nomad X 唔幫襯地產商的日常行動1 月份市集

 

日期及時間:30-31/1 12-6pm

地點:香港兆基創意書院 2/F 室外籃球場 (香港九龍城聯合道 135 號)

 

/不知不覺,nomad nomad 市集已經來到第 10 場,「議題」是我們希望帶進市集的,例如環保意識、本地農業、獨立自主等。市集對我們來說不止是一場活動,它更像一個平台,讓每一個獨立的小單位聚在一起,分享和交流生活的經驗。在農曆年前夕,我們與唔幫襯地產商的聖誕合作,將市集成為唔幫襯地產商的日常行動之一,令支持本地生產不再是口號,而是實踐,是生活。

一如既往,今次的市集請來了一眾本地農夫、公平貿易、社會企業和本地手作人,希望各位來逛市集的同時,花多點時間和這些獨立生產者及行動者聊聊天,理解一下這個城市中的美好事物,參與這些日常小革命。/

 

02

 

撐衙前圍村獨立電影放映會

 

地點:衙前圍村

日期及時間:1 月 24 日 8:00-10:30pm

 

「衙前圍村 」係九龍唯一一條圍村,有幾百年歷史。近年面臨清拆危機,村內街坊去慣嘅二手地攤、理髮店、中醫診所可能通通無得留低。

 

/市建局,在無視村民規劃方案,沒有合理的安置和復業方案的情況下,強行發出清拆令,打算在本月 25 日進行清場。關注組日前呼籲,希望市民可以在前一晚紮營留守,翌日與村民一起對抗和支援。/

 

活動當日會放映三套獨立電影:《女實 Q》、《瑪蓮箂的凝視》、《安琪兒》同衙前圍村短片放映,導演分享和討論。

 

日期:24/1/2016

時間:8:00-10:30pm

 

Facebook event page: https://www.facebook.com/events/549291975236530/

衙前圍村留守 event page: https://www.facebook.com/events/595312707283977/

 

07

 

《慢.呼吸 午後市集》展覽開幕禮

日期:2016/1/24

時間:下午二時

地點:饒宗頤文化館(資源中心)

地址:九龍青山道 800 號

 

《慢.呼吸 午後市集》手作展覽

展覽日期: 2016/1/24(日) ~ 1/29(五)

時間:早上十時至下午六時

地點:饒宗頤文化館(資源中心)

 

饒宗頤文化館,係位於美孚區內的一個城市後花園,有百幾年歷史嘅建築群。從十九世紀末開始曾經係唔同城市設施。經過保育、重新規劃及活化,宜家成為一個地標性文化平台。

 

《慢.呼吸 午後市集》常不定期舉辦嘉年華,希望推動手作藝術融入生活當中。而今次就為香港及台灣手作人、藝術家舉辦作品展,亦為將於 1 月 30 及 31 日的《慢.呼吸 午後市集》作事前揭幕活動。

 

當日除左開幕禮外,仲有饒館自行舉行嘅市集、展覽導賞同手工皂工作坊(需預約),等大家係咁舒適靚靚嘅環境細味 慢.呼吸啊。

 

Facebook: https://www.facebook.com/afternoonmarket/posts/528168404017568

 

06

 

《慢・呼吸午後市集》

 

日期:2016 / 1 / 30 – 31 (星期六日)

時間:下午二時至晚上十時

地點:中環 8 號碼頭露天平台地下

 

今次佢哋選址係碼頭市集,係想入場嘅大家可以感受海洋快慢有序嘅節奏,表達出生活亦應該有快有慢,唔好一味向前衝啊。

 

入場人士會有一個代表自由自在嘅「海鷗襟章」 ,同一張市集地圖,等大家了解市集舉辦的目的、參與市集的手作人及設計師名單,而唔係好似去年宵市場,或者商家賣貨尾嘅散貨場咁。

 

Facebook: https://www.facebook.com/events/1703429489892148/

 

更多資訊,請留意蔓珠 FB 專頁

 

留言

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s