自家製Muesli Bar|Mr. Roo

20160117 mueslibar

 

其實 muesli bar 呢啲唔駛點煮嘅野(淨係要煮個痴住啲野嘅汁),就真係無咩食譜好寫嘅,咁不如講講佢係咩野啦。

 

根據偉大的百科全書,佢係一種有燕麥同埋其他立立雜雜咩叉野穀咩麥嘅條,簡單講就係穀麥條喇。

 

咁嗰啲立立雜雜野通常係有咩叉野呢?拿,我自己呢個呢,就落左 rolled oats、(係呀英文用頓號)南瓜子、乾果、松子、黑芝麻白芝麻哇哇、椰絲(可以*);好似係咁上下。

 

至於漿住佢果個汁呢,坊間嘅食譜係用牛油、蜜糖同埋砂糖,我係用左花生醬、油(rice bran)、黑糖、蜜糖同楓糖,本來好健康嘅野呢,一加呢個漿,即刻唔健康。

 

*可唔可以唔落?

 

份量呢就咁嘅:

 

Rolled oats 1.5 cups

Pumpkin seeds 0.5 cup

乾果 1 cup

松子(pine nuts)0.5 cup

黑芝麻 0.25 cup

白芝麻 0.25 cup

椰絲 0.5 cup

 

個漿:

 

蜜糖 0.5 cup

牛油 100g

砂糖 0.5cup

 

過程

 

首先:撈埋晒啲穀麥呀乜乜物物

 

然後:開火溶牛油同埋蜜糖一齊,唔駛落砂糖住。

 

跟住:將上面嘅牛油蜜糖趁熱(呢個好緊要,因為凍就硬)撈落去的穀麥呀乜乜物物度,加砂糖一齊撈。

 

再跟住:放落個方形 tray 度按實晒佢,放入焗爐焗大約 20 分鐘左右,主要係將啲砂糖同埋啲乜乜物物溶埋一齊就得。

 

再:放入雪櫃,凍咗就會痴埋,就可以拎出來切條。

 

拿:如果唔想焗呢,係可以的,加大少少牛油同蜜糖的份量,撈埋按實係個 tray 之後放入雪櫃就得。

 

又拿:如果想佢硬啲,就焗耐啲,砂糖焗耐咗就會越硬(可以擲碎),如果想煙煙靭靭咁就唔好焗咁耐了,雪櫃拎番出來放一陣也會回軟。

 

有無野問呀?

 

 

文章原載於作者 FB 專頁

更多資訊,請留意蔓珠 FB 專頁

 

留言

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s