澳洲半傳統 Christmas Dinner|Mr. Roo 袋鼠先生

940876_778815208930874_5624093524985062160_n

 

編按:各位讀者聖誕快樂!適逢佳節,聖誕大餐又食咩好呢?如果諗住自己整嘅話,不如參考下 Mr. Roo 呢個半傳統澳洲聖誕大餐啦,最後仲有遊戲環節 🙂

 

搞咗咁耐 gag,講番的認真少少野先,今年聖誕未到,不如 post 下舊年聖誕食左乜啦。澳洲呢邊的聖誕,就唔似得香港咁係出去同朋友狂歡的,反而似農曆新年或者做冬,是一家人坐埋一齊團聚食晚餐的日子,基本上所有商舖都唔會營業。

 

呢個相集,是我和另一半及佢地一家一齊整的(果個好似慈禧太后頂帽咁的餐巾是我摺的,勁呀哩),唔好睇啲雞好似燒到好燶咁,果的面層香料燒完好好食的,你睇切開左果幅圖,幾靚呀喂。

 

又講咗咁耐廢話,你俾我諗番張圖嗰啲係咩來先……

 

煙燻燒雞 Smoked Chicken

薯仔沙律 Potato Salad + 炸紅葱頭

田園沙律 Garden salad

火腿 Coleslaw(而我不知道 coleslaw 中文叫乜)

Christmas Cracker(唔係食物來的,睇埋落去就知)

 

12391114_778785275600534_5248305443874402957_n
第一道上枱的菜是 potato salad + 乾葱頭碎(泰國舖頭好多)後面嘅係Coleslaw

 

煙燻燒雞

 

咁燒雞落咗咩香料呢?因為是舊年的事了,正所謂燒雞燻肉何時了,往事知多少,所以我都只係記得少少:

 

  1. 先用鹽抹雞全身

 

然後:

 

茴香子(唔知中文岩唔岩,總之係 Fennel)

黑椒

乾紅椒

芫茜子(同上,總之係 corriander seeds)

Tumeric

Smoked paprika (粉)

 

以上材料比例全部各 1 份,撈勻,足夠抹成隻雞就可以。呢度 3 隻中小雞,用咗約未夠 1 個 Ikea 膠碗,剩低的香料只要未接觸過生雞都可以放係玻璃瓶下次用,所以你一次溝定多少少都唔怕。就算唔煙燻,就咁用來焗雞、煎雞、炒雞都得,咁就唔駛用的時候再拎晒的材料出來溝來溝去。

 

12369040_778785332267195_5830451337979525680_n
生,準備燒

 

至於煙木,印象中,係用咗蘋果木去煙的,點煙?

 

咁樣的:

 

  1. 整濕用來煙燻的木(要浸,唔係求其濕下水)
  2. 放在已生火的 BBQ 火爐裡面(焗爐呢做好難做到呢個效果的)
  3. 放隻塗咗香料的雞入去爐裡面
  4. 煙燻木放係雞旁邊或者一角唔好太近火,唔好燒著,雞同木都唔好接觸到火炭
  5. 雞下面用個 tray 盛著滴落來的真雞汁(留來整雞 Gravy)
  6. 用低溫(約 130C)燒約 2 小時(視乎隻雞幾大),到雞脾最厚肉的位用燒烤溫度計篤落去,65C 為之完美,有豐富肉汁而不乾

 

12391254_778785425600519_8462837665725994562_n
用燒雞滴出來的汁做番一個雞 Gravy,就係後面個花瓶形的 Jug

 

聖誕溫馨提示是咁的:

 

  1. 個木一定要浸水,因為唔可以燒著,木濕咗燒唔著先會咁樣煙煙地。
  1. 用幾多木呢?視乎你要幾多煙味,呢度呢用咗大約 3 隻女仔拳頭咁大的木, 煙足 2 個鐘,我覺得煙味重得滯,好似食緊元寶蠟燭咁。你用少啲木,或者煙少啲時間,就可以少啲煙燻味。
  1. 煙牛或者羊的話,我覺得呢個煙燻程度是可以的,但煙白肉就有點 over。

 

11224863_778785552267173_3598379077528469860_n
燒雞未切 close up
1044109_778785522267176_7988815535591206684_n
燒雞切咗 close up

 

Christmas Cracker

 

咁除咗食晚餐之外,澳洲人聖誕節仲會做咩呢?飲酒就一定啦唔駛講,另外有樣無聊野叫 Christmas cracker。唔好誤會,唔係餅乾來的,係一個好似糖形的紙筒,通常一 pack 買有 4-8 隻,足夠一圍枱一人一隻。

 

玩法呢,係每人中間有一隻 cracker,即是每人拉著 2 個 cracker 的各一邊,咁成圍枱人一拉就會 pop 一聲,然後裡面會有個比我的文更加完全笑唔出的爛 gag,或者叫你猜下謎(which is another form of 爛 gag),同埋會有頂好似閃電傳真機主持扮黑白無常咁的紙帽俾你戴,但質料薄過廁紙,就咁喇。

 

10603798_778815275597534_2006050349362098221_n
呢個就係 Christmas cracker

 

又點解話呢個 dinner 係半傳統呢?因為其實唔係個個澳洲人都會煙燻雞,呢個其實有一半係美式食法來嘅。除此之外,當然其他的菜式都是澳洲一般家庭好常見的啦。

 

希望大家同朋友過又好,同家人過都好,都有個 Merry Christmas 🙂

 

580334_778785495600512_775108676531189501_n
甜品是真 tiramisu,無魚膠粉的呀~

 

文章原載於作者 FB 專頁

更多資訊,請留意蔓珠 FB 專頁

 

留言

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s