中四自殺女生 曾被學校針對 遲到兩分鐘要留班|蔓珠編輯室

20151218 自殺女生被針對

 

12 月 16 日旺角墮樓自殺的中四女生,中三原就讀於觀塘慕光英文書院,後因被校方針對留級,而於中四轉校。據自殺女生於 7 月時的 Facebook 留言透露,她在慕光英文書院就讀時,被副校長玩針對,遲到 2 分鐘就在操行得 D 級及留班,疑因此受到精神壓力。有網民怒斥該副校長為教畜。

 

自殺的中四女生,曾經在中三,亦即數個月前就讀慕光英文書院。女生 7 月時曾在 Facebook 留言:「下學期第一日考試。佢 8:30 開考,我 8:17 返到去,佢竟然話我遲到 2 分鐘(平時 8:15 打鐘),同我地講:我依家同你地講,你地操行會攞 D,下年留班,校務處 x 小姐幫手見證。如事者我已經冇曬心機考試,因為就算考得幾好都冇用。」

 

 

女同學更指,當日遲到的同學之中,校方只針對她一人要留班。女同學在全級 204 人當中排名 132,對比另一位 A 同學,A 同學的各科成績及排名明顯比女事主差得多,但由於沒有被針對,因而不須留班。

 

女同學深感不公平及離譜,一是「2 分鐘 = 操行 D = 留班」,二是由於校方「玩針對玩到出曬面 :o)」。女生疑因此在新學期轉校。雖然女同學今個學期已轉校,可惜最後仍輕生告終。

 

4uv9hg2j
女生因遲到兩分鐘,操行得 D 級而被留班。

 

有網友透露,校方為了升 Banding,因而經常向成績較差的學生玩針對及分化,亦有網友提醒學校應有的教育理念:

 

網友:「Band 3 頭 wor。好撚威威咁留人班,其實近年愈黎愈多學校玩改革,同大陸 19 樣,有咩事就留,再唔係就踢,清瘀血,想升 band 咁話 wor,問題你唔記得 band 3 個定位係咩,係真真正正教而無類,雖則呢句好左膠,但 band 3 學校準則唔洗定到咁高掛?」

 

網友:「個女仔真係好慘,屋企又唔幫佢,學校又針對佢。自從睇完佢 ig 真係好 sad,感受到佢既絕望同無助。」

 

instagram0004
女生輕生前上載到社交網站的相片。

 

資料來源請按此

 

相關文章

中學發通告 批學生濫用 Wtsapp|蔓珠編輯室

劉永生中學花生大放送|便當

變態校規教識咗我好多嘢|賤人就是矯情

高壓校規背後的教育病態|小麗

 

更多資訊,請留意蔓珠 FB 專頁

 

3 thoughts on “中四自殺女生 曾被學校針對 遲到兩分鐘要留班|蔓珠編輯室

  1. 我慕光畢業既。係咁我想問,如果學校為左升Brand而斬草除根係有問題,十年前同為觀塘區既高雷中學,都一樣咁做喎,而且仲上至校長下至清潔工都全部解雇。咁又唔見校長老師集體跳樓。再講慕光係三年前已經升到Brand 2。我唔明點解會有班人會相信一個女生既說話。比個解釋我。

    按讚數

    1. 踩襯你條尾嗎? 咁大反應
      網民都直指係副校長問題
      同批評現時制度上追名利的產生的黑暗面
      其實間間學校好多都係只顧聽話或讀書叻的學生
      其他則放棄政策…

      按讚數

留言

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s