中學發通告 批學生濫用 Wtsapp|蔓珠編輯室

20151209 杏壇中學

 

唉,而家啲中學真係……

 

尋日,中華傳道會劉永生中學嘅 Secret Page 就上載咗一張學校通告,提醒家長唔好比佢地嘅小朋友濫用 Whatsapp 咁話喎,內容就包括:

 

1. 設立 Whatsapp 功課群組,互相抄襲,有群組甚至以抄功課為名

2. 留言言詞粗鄙,造謠生事,搬弄是非

3. 挑撥離間,群黨排擠,嘲弄辱罵,網上欺凌

4. 邀約其他同學在放學或放假時間外出遊玩

 

LWS Secrets Admin 狠批校方,「依家放學什至放假出街玩都唔得?姐係依家放假淨係留係屋企對住四面牆就夠?淨係識壓制你日常生活,加埋d冇道理可言既校規」,仲引來大批網友留言。

 

而家啲中學,連學生私下交流都管埋,仲讚揚舉報事件嘅家長係「大義滅親」。當壓制網絡自由嘅版權惡法都要拉布抗爭,面對咁極權嘅學校,同學仔又點算好呢?

 

PS 小編讀書嗰陣都未有 Whatsapp,咪又係一樣咁抄功課!

 

更多資訊,請留意蔓珠 FB 專頁

 

留言

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s