【棚仔與你】棚仔,點止布行咁簡單|Saisquared

12170334_10153416222107599_690640607_n

 

細個扮公主、小學嘅話劇表演、中學嘅校慶、到現家修讀服裝設計、30 幾年歷史嘅棚仔布店,一直陪伴我成長。

 

每次經過棚仔都滿載而歸、記得老闆們都很親切,又可以散剪,買布一定要摸喺手,攤大嚟睇先知啱唔啱,同喺批發店舖買差好遠。

 

我用棚仔布整嘅野不能一一盡錄,哩件男裝係我近期嘅作品,當中毛毛部分係我成日去嘅一間小店買,物價美廉又質量好,啲毛毛布唔係周圍有,如果間鋪執咗真係好可惜。

 

棚仔已經同深水埗不可分割,佢存在嘅意義唔單止係香港文化特色,仲係設計學生嘅需求來源。留返啲店舖其實作用不大,因為佢地大部分只做批發,冇咗「棚仔」連帶關係影響深遠。支持保留棚仔!

 

棚仔與你:作品徵集大行動

 

棚仔事變|蔓珠攝製隊

 

更多關於棚仔布檔文章

更多資訊,請留意蔓珠 FB 專頁

 

留言

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s