老鬼與老頂,何其相似?|勞時

20151023 老鬼與老頂

 

城大商學院候選幹事會 Con. Day 的片段在網上流傳了一整天。嘩,那個老鬼實在太過份了。不過,真是好過份嗎?

 

所謂老鬼,即是學生組織的前任或未落任莊員,確實有責任去教導「下莊(候選內閣或候選成員)」如何在幹事會中擔當職務。但有時過了火,就是發洩。

 

老鬼公眾場合公然反枱,叫全部企起身,就要企哂起身;

 

凶神惡煞,指住額頭鬧:「兜吖!啞撚左呀?」、「有熱誠呀呢啲叫?你 hea 鳩我呀?」對下莊的辛勞視而不見,大聲喝罵︰「做緊咩呀依加你地喺度,你地做啲咩出嚟呢?」

 

相當肯定,老鬼被公審是必然發生,我無上過莊,不過敢問一下老鬼,下莊唔係人?老鬼係咪大撚哂,可以當下莊係狗?尊重人,都尊重下自己啦!

 

有朋友將老鬼比喻成「職場預演」。最後一段「Dem Beat」,令我想起好多年前的一個「胃仙 X」廣告,成 Team 同事在天台上步操,大聲歌頌「1234567 多勞多得!」。確實,想像一下上面對話的片段稍稍修改一下角色,其實我們周不時都會聽到。

 

老頂會議室公然反枱,叫全部同事企起身,就要企哂起身;

 

凶神惡煞,指住同事額頭鬧:「兜吖!啞撚咗呀?」、「有熱誠呀呢啲叫?你 hea 鳩我呀?」對員工的辛勞視而不見,大聲喝罵︰「做緊咩呀依加你地喺度,你地做啲咩出嚟呢?」

 

如果老鬼的吆喝是這麼費解、瘋狂、需要被公審的話,那魔每個曾經侮辱員工的老頂,也應該接受與老鬼同樣的下場,被人問一輪。

 

老頂,你係咪大撚哂?你係咪有特權?

 

更多資訊,請留意蔓珠 FB 專頁

留言

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s