梓望遊記:被忽略的行李服務員|梓望

20151014 被忽略的行李服務員

 

每次去完旅行,返到香港,最大嘅願望係咩?九成都係希望快快手搞掂入境、過海關、去拎行李,快快手返屋企休息啦!

 

其實係我地乜都要快嘅時候,有好多人係我地背後默默咁做緊野架!梓望落機後,同大家一樣,都希望快快手拎完行李返屋企。

 

係行李運輸帶到,如常地一個又一個咁由個閘(而我不知道該叫什麼名字)度升上嚟,隔兩秒啲七彩嘅行李就「啪」一聲,跌落條迴轉壽司帶上面,同大家招手認領。

 

梓望認領完自己件三文魚(橙色行李)後,行去海關位置時,見到有位著住行李服務員衫嘅叔叔係到將亂七八糟嘅行李執好,可以的話佢仲會將手揪位向外放,等大家都可以易啲拎。

 

其實梓望自問都飛過好多次,但次次都冇為意有依個崗位嘅人。叔叔其實無需要執得咁整齊,將手揪位向外等大家易拎,佢大可以只係執一執,等啲行李唔疊埋一齊就算。

 

喺我地要快、要效率、要靚嘅同時,好多人係我地背後工作,你又有冇留意呢?佢係幫我地執好行李嘅機場職員,佢叫「行李服務員」。

 

 

留言

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s