【又係港鐵x1999】畫框不准入閘 乘客羅湖折返深圳

20151004 羅湖折返

 

港鐵行李政策擾民,再獻新猷!市民黃小姐昨天到深圳油畫集中地大芬村購買畫框後,由羅湖過關回港,怎料被港鐵職員禁止入閘,黃小姐最後要折返深圳,到文錦渡始能成功過關,乘大巴離開關口。黃小姐指,畫框尺寸雖然在數字上超出附例規定,但實際上不佔很多空間,對於港鐵執法矯枉過正表示無奈。

 

黃小姐記述事發經過和感受:

 

「今日喺大芬村買咗四個畫框,兩個人抬到死吓死吓先到閘口,點知喺羅湖過唔到,總和過 170cm,要我過返關返深圳轉車去文錦道再轉大巴。當時仲落緊雨。

 

畫係薄嘅,貼住連接車卡嘅車身邊就唔會咁阻人。港鐵附例喺佢度,道理喺佢度,但我會記得佢有幾冇人情味,以後賣幾多友善廣告都……

 

多謝港鐵教識,我原來深圳搭的士幾划算,喺文錦道過關搭大巴仲平過港鐵!仲唔使同大批人迫!以後我呢個窮人想買畫框有更好既方法!」

 

藝術與文化,我們的城市真的繁忙得容不下嗎?

 

相關報導

【又係港鐵】音樂系學生攜大提琴超長 4cm 港鐵發警告信

抗議港鐵打壓 市民聚集大圍站

 

留言

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s