週末市集情報 9 月

9 月各區又有好多市集啦,係咪花多眼亂唔知去邊個好呢? 等我哋同你介紹下先啦!

 

原點

 

手創市集近年越搞越多,本身好鍾意行市集嘅小編都開始覺得攰,唔去咁多啦。但呢個由 「好地方工作室」搞嘅market 就真係要去吓。 究竟市集係商場以外,另一個俾我哋 shopping 嘅地方,定係可以有更多可能呢?強調人與人之間嘅交流,一齊「回到原點找尋市集的意義」。

 

特別推介:有好味嘅自家制蛋糕甜品,仲有印咗中文字嘅月餅添, 買嚟中秋送俾朋友就啱晒啦!

 

小生活市集 Little Market 11

日期:2015年9月12日及9月13日 (星期六及日)
時間:下午1時至7時
地點:觀塘道436-446號觀塘工業中心4期5樓F室(觀塘站D4出口)
“A nice place to": https://www.facebook.com/niceplaceto?fref=ts

 

Market Square

 

如果想買潮物手作嘢,一定去 IG shop 搵,既方便又快捷!但長期 loop 住手機真係眼都殘,淨係睇圖又覺得好唔真實喎。

嗱,呢個 Market Square 就有超過 100 間 IG shop 化身實體店,比你逐樣嘢拎上手睇,仲可以見下平時神神祕祕嘅店主真面目添啦!

 

Market Square
日期:9 月 12 及 13 日(週六、日)
時間:下午 1 時至 7 時
地點:觀塘成業街 11 號地鋪(觀塘地鐵站 B1 出口)
Market Square: https://www.facebook.com/marketsquareIG

 

香港手作

 

四十幾間手作檔,飾物多就唔在講,仲有Simpsons 印章,美少女戰士小吊飾!

 

香港手作

日期:2015 年 9 月 5 日 – 6 日,2015 年 9 月 12 日 – 13 日
地址:長沙灣長義街 9 號 D2 Place 2/F
時間:1pm-7pm

香港手作:https://www.facebook.com/hongkonghandmade

 

尖沙咀手作

 

有無人同小編一樣,對復古嘢情有獨鍾呢?咁你就要去呢個第四次搞嘅市集啦!除咗復古創作,都有真正嘅古董同二手舊物。佢會係「撲撲旅舍」嘅室內同天台舉辦,平時都好支持本地創作嫁!

 

店小二蚤の市集

日期:2015 年 9 月 19 日 – 20 日
地址:尖沙咀加拿分道 33 – 35A 號發利大廈 9 樓 Hop Inn 撲撲旅舍
時間:1 pm – 7 pm

 

any毛

 

以動物為主題嘅市集少見喇掛?有超過 60 個手作單位及慈善團體參加,佢哋啲飾物呀袋呀全部都有動物圖案,好可愛嫁!

 

ANY毛第二回動物主題市集

日期:2015 年 9 月 26 日 – 27 日
地址:觀塘成業街 11 號華成工商中心地下
時間:星期六 12nn – 6pm;星期日 11am – 5:30pm

 

discovery bay

 

Handmade Hong Kong x 愉景灣 週日露天市集

日期:2015 年 9 月 13 日、10 月 11 日、11 月 8 日、11 月 29 日、12 月 13 日
地址:愉景灣愉景廣場
時間:11am – 6pm

 

home 21

 

Home 21 x Locoloco 想帶俾你家的感覺,當日憑傳單仲可以換領森永乳酪&酸奶一枝,實行邊行邊飲。

係正旺角登打士街,咁方便,行完再上cafe嘆個下午茶咪係 Perfect Weekend 囉 😉

 

「愛。家。作」 手作市集

日期:2015 年 9 月 5 日 – 6 日、9 月 12 日 – 13 日
地址:旺角登打士街柏裕商業中心 12 樓(家樂坊側)
時間:12nn – 7pm

Locoloco: http://www.facebook.com/locoloco.hk

 

jccac

 

JCCAC 舉辦嘅手作市集,已經每季係必去活動。佢哋有攤檔,仲有工作坊就最吸引一班想親手製作嘅朋友仔啦。今次嘅露天電影會,就播放《姆明:漫遊藍灣》(Moomins on the Riviera),想係星空下睇戲嘅你哋就快啲網上報名啦!

 

JCCAC手作市集

2015 年 9 月份 JCCAC 手作市集

日期:2015 年 9 月 19 日(星期六)及 20 日(星期日)

時間:下午 1 時至 7 時

地點:JCCAC(九龍石硤尾白田街 30 號)

留言

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s