閒畫札記 004:家常鮮果|Steven Ng

004 家常鮮果

 

在這間「隱藏」在長命斜山道上街市後,擺滿報紙雜誌的生果店,一個月前無意中在這處買了一支芒椰西米露,足料新鮮,價錢仲抵過床下底,還成為西環名物,街坊趨之若鶩紛紛去會一會,週末大熱活動!

 

西柚們互通食評下越發現除了西米露外,其他自家製飲品都好出色,如綠豆馬蹄爽/焦糖咖啡,奶茶乜乜乜。就咁成為我好唔順路都走上去嘆返支的理由了!

 

但快樂時光真好短暫,迎面而來的是個「反高潮」──在土地問題──業主加租下,小店老闆便會在8月尾光榮結業了。

 

「聽講你地唔做嗱,做到月尾,好可惜呀!」

 

老闆淡淡然對我說:「無所謂嘅,有得做咪做囉,做生意係咁架啦,我地係呢度都做咗8年。」

 

「但我剛剛才識得搵你……咁快就……比多份華南梨我吖 thanks」

 

「記得番去雪涷食,會好味 D」老闆在我臨走時溫馨提點地過我兩招。

 

執筆之時正一邊呷一口今早買的焦糖咖啡,無以名狀百感交集。

 

今個月尾後留在我腦海的只有這幅速寫畫中的印象,及每一口好滿足的味覺記憶。

 

家常鮮果,剛結業

地址:石塘咀山道51號

留言

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s