電車,令我識路返屋企|Kenny Yung

電車,令我識路返屋企

 

豆釘嗰陣住天后,記得有一次,唔識死周街(其實我冇試過識死…..),捐窿捐走到冇雷公咁遠,結果我喺唔知邊條內街盪失路唔識返屋企!唔識問人,仲要周身冇$,點算?!

心諗,不如返出大街先再算啦咁,唔知過左幾耐我行得返出英皇道(左去鰂魚涌?!),見到電車路我心諗:嗱!返屋企條路沿住電車路行,唔係左邊就係右邊,總有一邊 work 架喎!

 

如是者我就企定定望住啲電車行呀行,睇下每架車頭嘅路牌 mark 住去邊,𥄫左一陣睇到有架去跑馬地我就醒起:係喎,呢架車咪經天后囉!跟佢走冇死啦!就係咁,我上左下一班跑馬地車,搭左一程霸王車…….(堅斗零都冇架)

安全返到屋企,但係入到屋之後嗰下唔係幾安全,因為比阿媽打到仆街。

 

圖、文:Kenny Yung

 

留言

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s