一個人霸住爹哋|街巷人物

20150815 街巷人物 1

 

「我每個星期都會同個仔黎釣一晚魚,已經一年左右喇,因為想陪養佢文靜啲,做野可以專注啲。佢上堂成日唔留心,俾老師投訴。我份工係要响國內返工,一個月先返嚟四五日,所以我一有休息就會爭取時間陪佢地。早兩日就帶過佢地去東龍島玩。

 

我細個嗰時爸爸係漁民,佢之後做地盤,好少時間陪我地。到我依家做人爸爸,覺得呢個時代唔同以前,生小朋友要擺好多心機去栽培佢地,陪佢地先得。令佢地覺得屋企人唔係淨係帶佢地黎到呢個世界,乜都俾唔到佢。釣魚游水其實唔係會使咩錢,但係會俾到好樂趣佢地。我覺得做爸爸嘅首先要俾到快樂佢地,先好去要求佢地。

 

我會供佢讀書讀到佢讀唔到為止,如果佢自己學壞咁我就無辦法。我唔想佢好似我地咁辛苦,响社會要立足唔容易。但點樣發展就睇佢自己興趣。」

 

「我最開心係可以一個人霸住嗲哋!」

 

「好啦咁我地繼續釣魚啦。」

留言

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s