遠近「慈明」|Lamlam 脷

20150813 遠近慈明

 

「後生仔呀喂!」每一次去到明記,老闆都會咁樣叫我。

 

我住係慈雲山已經 15 年,身為慈雲山嘅街坊點都要介紹下慈雲山嘅嘢食。今次要介紹牛什、牛腩、魚蛋、雲吞麵家-明記。我由當時 $14 一碗牛腩麵食到宜家 $24 一碗。我都算係明記忠實粉絲,有一排食到老闆自動幫我叫嘢食,係幾型嘅。但係前半年質素下降之後就少食左。近排試食返質素回升左,可惜依然去唔返以前水準。

 

明記可謂一個卧虎藏龍地方,古惑仔、警察、的士佬、波友、情侶、一家大細、應有盡有。對於我黎講最經典嘅人物就係賣魚大叔,我同友人都叫佢做「年費」。

 

事緣:

 

大叔 A:仆你個臭街,銀行又扣我錢,又要我交年費,屌你老母!

 

年費:喂,我唔洗交年費嫁喎。

 

大叔 A:點解呢?

 

年費:佢話要收年費我就打去同佢講,我唔俾囉。年年我都唔洗交年費。

 

大叔 A:屌!我識 HI 呢 D 咩。 當時我睇得出「年費」係幾咁得戚,幾咁有自信。少年都係專心食麵吧啦。

 

我好記得有一次食麵唔記得帶錢,我個心離一離,心諗唔係要留底洗碗呀。硬住_頭皮同老闆講,老闆話:你下次黎食先俾,唔記得就由佢啦。咩叫做街坊生意?就係記得你係邊個,冇帶錢冇問題,最緊要你會再返黎食!

 

11857707_10152992950051709_1069917093_n肥牛河 = 肥嘅牛腩河 = $24

 

呢一碗嘅牛腩唔算肥,但係佢嘅河粉夠晒輕盈。點為之輕盈河呢?就係夾上黎你 FEEL 到佢唔係實晒,有 D 通透食落去係爽。食唔食到輕盈河真係好睇彩數,老闆記得蓋住 D 河粉就多數正野。 咁牛腩呢?牛腩要(淋),入口即溶。千奇唔好食到 D 磚腩硬到磚咁。

 

11823682_10152992950116709_766149553_n凍奶茶多奶 = $9 跟麵加 $5

 

飲過好多奶茶我認為明記凍奶茶多奶係最好飲最正既!

 

11830670_10152992950241709_82342286_n辣椒油 = 唔洗錢

 

無論你鍾唔鍾意食辣都好,你都要落。因為落左好食好多,好香,好好味。佢將牛什、牛腩嘅味道再昇華多一倍,就好似打機 D 攻擊,速度藥水咁,有加乘嫁!

 

其實到宜家我都未知老闆叫咩名,佢都唔知我叫咩名。不過唔緊要啦,最緊要係我同明記已經建立左街坊情誼,真係唔食唔舒服,唔帶錢落街都唔會餓死。

 

PS. 夜晚去食明記會好味 D,有 FEEL 好多。

 

明記麵家:慈雲山毓華里18號慈華大廈地下 TEL:2328 9156

 

留言

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s