閒畫札記 001:趙醒楠醫館|Steven Ng

01 趙醒楠醫舘

 

以前出完街搭van仔返來西營盤,總會大叫「朝光街丫,唔該!」但有時都會嗌「趙醒楠有落~!」XD

 

這處守候在西區四十多年的老醫館,大大個黃色招牌,一直一橫,佇立在大馬路與薄扶林道轉角口,好不搶眼。

 

今次嘗試用書法毛筆畫出來,在速寫過程中令我了解多一些老店的外觀細節及周遭特有的地勢街道,如-彎彎的梯級,斜斜而不太急的斜路仔等,位置尚可吧!怪不得每次窺見店內都滿是老街坊舊客人。

 

參考文章:趙醒楠跌打館
 
「趙醒楠跌打館已有超逾四十年的歷史,係由已故的南華足球隊的隊醫趙醒楠所創立。自從趙師傅移民上天堂之後,趙醒楠跌打館就交俾佢嘅公子主理,而另一名公子就係跌打館旁邊開咗間西醫診所。趙醒楠醫館之所以出名,除了醫術精湛外,佢哋醫館出產嘅跌打油、跌打膏亦係起晒朶駛得嘅!」

 

留言

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s